Leiderschap is dansen tussen Power en Love.
Jitske Kramer, corporate antropoloog en auteur van het boek ‘The Corporate Tribe’, stelt dat je als leider vorm moet geven aan Power en Love. Dit geldt altijd. En zeker in tijden van onzekerheid.

Maar hoe doe je dat?
Hoe dans je als leider tussen Power en Love?


Power is doelgericht en gaat over macht, actie, presteren en resultaat. Love is relatiegericht en gaat over luisteren, verbinden, vertrouwen en loyaliteit. Als leider zet je je Power in om beslissingen te nemen, doelen te stellen en resultaten te bereiken. En als leider zet je je Love in om vertrouwen te winnen, draagvlak te krijgen en je team mee te nemen. De leider die Power zonder Love inzet, raakt zijn team kwijt. De leider die Love zonder Power inzet, verliest z’n richting.


De ‘X-factor’ van leiderschap

De ‘X-factor’ van leiderschap zit in het combineren van de schijnbare tegenstelling tussen Power en Love. Als succesvolle leider dans je tussen Power en Love, tussen doelgericht en mensgericht, tussen begrenzen en verbinden. Het ene moment leid je je partner in een vurige tango: je daagt uit, je stelt doelen en neemt daadkrachtige besluiten. Het andere moment leid je je partner naar een rustige plek: je vraagt hoe het gaat, je luistert en je verbindt.
In deze dans tussen Power en Love zoek je voortdurend naar én-én. Je zet voor de volle 100% je Power in én je zet voor de volle 100% Love in. Onzekere tijden vragen om Power: daadkracht, besluiten en actie. En onzekere tijden vragen om Love: aandacht, contact en verbinding. Het een kan niet zonder het ander.


Een prachtig voorbeeld

Een prachtig voorbeeld van een leider die de dans tussen Power en Love beheerst, is Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland. In deze Coronacrisis gebruikt zij haar Power om Nieuw-Zeeland een van de strengste lock downs ter wereld op te leggen. En zij gebruikt haar Love om zich te verbinden met de bevolking. Via diverse mediakanalen gaat ze dagelijks met mensen in gesprek. Ze gaat in op de onzekerheden, erkent de emoties, beantwoordt de vragen en laat ook haar eigen menselijkheid zien.


Hoe dans jij?

Hoe jij danst tussen Power en Love hangt af van je persoon, je situatie en je danspartners. Als leider stem je af op het ritme van de muziek, de situatie en de anderen. Op dit ritme kies je het juiste moment om een vurige tango in te zetten. En je kiest het juiste moment om te rusten en verbinden. Steeds opnieuw. Op het ritme van de muziek.

Dansen tussen Power en Love, hoe doe jij dat?

Ingrid van Zutphen
Mei 2020 Contact opnemen